Dokumada saf üretim! 81 ile gönderilen sirküler
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, tekstil sektörü faaliyetlerinin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmeyi, hava ve su kirliliğini önlemeyi, su ve elektrik tüketimini azaltmak için temiz üretim teknolojilerini uygulamayı hedefliyor. “Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamalarına İlişkin Genelge” yayınlanan. Genelge 81 ilin valiliklerine gönderildi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yayınlanan genelge ile Türkiye’de dokuma üretimi yapılan illerde ciddi şikayetlere neden olan dokuma fabrikalarının bacalarından atmosfere salınan yağ buharının, yeni teknolojilerle azaltılması hedefleniyor. dokuma tesislerinden kaynaklanan güç tüketimini ve hava emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.
Genelge ile ilk kez departmanda uçucu organik bileşik ve toz emisyonlarının azaltılmasına yönelik limit belirlendi. Bu fiyata uyulması, üretim başına elektrik tüketiminin azaltılması ve raporlanması, toz emisyonlarının azaltılması için uygun arıtma sistemlerinin uygulanması ve uygun bilgi teknolojileri kullanılarak emisyonların çevrimiçi izlenmesinin zorunlu hale getirildiği belirtildi.
Ayrıca dokuma atık sularından kaynaklanan renk maliyeti ve arıtılmış atık suların tekrar kullanımı için dokuma işletmelerinde boya banyosu atık sularında renk tüketimi yapılarak tuzlu suyun kumaş boyama ve yıkamada tekrar kullanılmasını sağlayan teknikler elzem hale gelmiştir. . Su ve elektrik tasarrufu için atıksuların arıtıldıktan sonra olası alanlarda tekrar kullanılması, soğutma suları ile kirletici yükü düşük atıksuların mümkün olduğunca farklı toplanarak yeniden kullanılmasının sağlanmasının esas olduğu kaydedildi.
Açıklamada, dokuma atık sularının neden olduğu iletkenlik probleminin analizi için, su yumuşatma sistemlerinde kullanılan tuzlu su solüsyonunda bulunan iyonların azaltılması amacıyla uygun bir teknoloji ile uzaklaştırılması genelge ile zorunlu hale getirildi. kaynaktaki iletkenlik.
“TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ÜRETİMDE KULLANILAN YER SULARININ TÜKETİMİ KONTROL ALTINDA OLACAK”
Öte yandan su tüketiminin yoğun olduğu dokuma sektöründe ise su tüketimini azaltmak ve bilinçsiz yeraltı suyu tüketimini önlemek için işletmede tüketilen suyun ölçümü, takibi ve debisi cihazlarla ve otomatik kapanmalarla kontrol edilecek. -kapalı vanalar.
Yine su kaynaklarının kıt olduğu bölgelerde Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren tesislerin proses suyu ihtiyacı OSB’den karşılanacak ve OSB’nin atık su arıtma tesisi atıkları tekrar kullanılacaktır.
Genelgede, konsey kapasitesi 10 ton/gün ve üzeri olan dokuma tesislerinde 15 Ocak 2024 tarihine kadar, konsey kapasitesi 5 ton/gün-10 ton olan dokuma tesislerinde ise 15 Ocak 2025 tarihine kadar söz konusu teknikler uygulanacak. /gün, meclis kapasitesi 5 ton/gün’ün altında olan dokuma tesislerinde ise 15 Ocak 2026 tarihine kadar. ilan edildi.
Genelgede, bu tarihlerin öne alınması ve ilin hava kalitesi ve su kaynakları dikkate alınarak Mahalli Çevre Şurası kararıyla alt sınır değerlerinin belirlenmesi esnekliğine de yer verildi.